zaterdag 16 januari 2016

uitstap Rondpunt 26: Fair Trade , rappen en gedichten schrijven.

Gisteren zijn de kinderen van de 3de graad op uitstap geweest naar "Rondpunt 26" in Genk.
Eerst mochten de kinderen in verschillende groepjes op verkenning gaan in het gebouw. Op verschillende plaatsen lagen kaartjes met vragen die de kinderen moesten beantwoorden. Op deze manier kregen ze wat meer info over de activiteiten die er doorgaan in Rondpunt 26 en wat de jongeren allemaal kunnen doen daar.










Na deze verkenningstocht kregen we een leuke workshop van Djapo i.v.m Fair Trade. Aan de hand van een rollenspel kregen de kinderen meer inzicht hoe het leven er aan toe gaat in grote fabrieken waar ze van katoen nieuwe jeansbroeken maken. De klas werd verdeeld in arbeiders, chauffeurs en toezichters. Natuurlijk was er ook een grote baas die in het rollenspel moest duidelijk maken dat het werk in het fabriek in ongunstige omstandigheden gebeurt.






























Bij de tweede opdracht mochten de kinderen in groep hun eigen fabriek ontwerpen. Elke groep mocht zelf kiezen in welke mate ze rekening hielden met de opbrengst voor de directeur, met de natuur en met het geluk van de werknemers. Bij Fair trade moeten deze 3 elementen in balans zijn voor we kunnen spreken van een eerlijke handel. De resultaten waren heel mooi. Super gedaan allemaal!






















In de namiddag zijn we naar de bib van Genk geweest. Daar hebben de kids een rap of een gedicht mogen schrijven i.v.m. Fair Trade. De eindresulaten worden verzonden naar Djapo en een jury zal het beste gedicht en de beste rap kiezen. Op de slotshow zullen de winnaars hun gedicht/rap mogen voordragen. Fingers crossed! :-)
























1 opmerking: