donderdag 14 januari 2016

Actuarondes en onze hand in 3D

Sedina en Eser waren deze week de journalisten van dienst. Tijdens de actuaronde hebben zij ons wat meer verteld over een artikel dat zij deze week interessant vonden.

Sedina vertelde over het gevaar van microplastic in onze zeeën. 
Microplastic lijkt in vergelijking met grote stukken plastic op het eerste zicht heel wat minder schadelijk, maar deze minuscule deeltjes zorgen voor heel andere problemen. Het micro-formaat maakt microplastic juist macro-gevaarlijk.
Microplastics vervuilen het zeezand en het water in steeds grotere concentraties. Ze werden ondertussen in de meest afgelegen delen van de oceaan teruggevonden, tot 5000 m diepte. Daarenboven zijn ze al in de voedselketen beland. Microplastics worden aanzien voor voedseldeeltjes, of worden door filtervoeders gewoon samen met al de rest uit het water gefilterd.
Gelukkig zijn er onderzoeken gedaan naar hoe we dit kunnen voorkomen en oplossen. Boyan Slat is een jongen van 19 die zijn studies aan de kant heeft geschoven om hier een oplossing voor te vinden. Hij heeft een net ontwerpen in V-vorm dat alle microplastic opzuigt uit de zee. Het is een net van ongeveer 50 km lang dat op het zeeoppervlak gelegd wordt. Het leven in de zee kan er gewoon onderdoor zwemmen. In 2020 gaan ze van start met deze methode en na 10 jaar zou dit voor 42% minder microplastic zorgen. Dat is een mooi vooruitzicht!

Ook Eser had een interessant artikel. Bewoners uit Waterschei, Zwartberg, Hoevenzavel en Heideblook, die aan de Hoevenzavellaan en Torenlaan (gewestweg N76) wonen, klagen de gevaarlijke verkeerssituatie aan. Na het ongeval van vorige week, zijn zij gestart met een petitie om de toestand bespreekbaar te maken bij de stad en het Agentschap Wegen en Verkeer. De bewoners willen hier graag een tunnel maar jammergenoeg is dit volgens het stadsbestuur financieel niet haalbaar.

Dank aan onze twee journalisten voor hun interessante actuaronde!



In de namiddag zijn we creatief aan de slag gegaan. We hebben een poging gedaan om via een stappenplan onze hand in 3D te tekenen. Niet gemakkelijk maar wel supermooie resultaten. 

















Geen opmerkingen:

Een reactie posten