woensdag 21 oktober 2015

Leuke verrassingsronde en het alfabet

21-10-2015                                                                                

Bloggers van de week: Sedina en Elif 

Vandaag was het verrassingsronde namelijk kiesronde.
Eser en Doris hadden gekozen om techniek te doen, eigenlijk was het een wetenschapsronde omdat ze een proefje hebben voorgesteld.
Chiela heeft beroepenronde gekozen. Ze vertelde over het beroep van een winkeluitbaatster en over hoe het  achter de schermen loopt van de kledingwinkels. Foto van Chiela ontbreekt nog...

Eser heeft een glas met water gevuld en daaronder een blad gelegd.
Vervolgens heeft hij het glas omgedraaid.
Zo zagen we dat er geen water uit het glas kwam door de luchtdruk.

Maar hoe kan dat?

De lucht om ons heen drukt overal tegenaan. Dit noem je de luchtdruk. Als je het glas met het water en de kaart omkeert, dan drukt de lucht van onder harder tegen de kaart dan het water van boven. Daardoor blijft de kaart hangen en valt het water niet uit het glas. (bron: http://www.proefjes.nl/uitleg/039) 



Doris heeft ook een proefje laten zien met cola.
Ze heeft mentos in de colafles gedaan.
Daarna zagen we een cola - fonteintje.
Maar hoe gebeurt dat?

In cola zit prik (koolzuurgas) opgelost. Als je een fles cola opendraait, dan kan de prik langzaam als een gas ontsnappen. Als je een mentos in de cola gooit, dan ontsnapt er veel prik tegelijk. De cola wordt door de prik uit de fles geduwd. (bron: http://www.proefjes.nl/uitleg/150) 




Merve en Lara mochten het ook eens proberen.  




Tenslotte hebben we ook nog een lesje spelling over het alfabet gehad. We hebben het spelletje 'Meisje, jongen, zaak, dier, land' gespeeld  om het alfabet nog eens goed onder de knie te hebben.














Geen opmerkingen:

Een reactie posten