vrijdag 29 maart 2013

de historische tijden deel 2

Vandaag hebben ook de andere groepjes hun historische tijd voorgesteld. Enkele sfeerbeelden van de presentaties:

- Noortje en Sverre:  de prehistorie



- Robbe en Aury: de oudheid: Rome







- Yunus en Yusra: de nieuwe tijd







- Noa en Mirkan: de nieuwste tijd



Flink gedaan, derde graad!

donderdag 28 maart 2013

PP-voorstellingen over de historische tijden

Vandaag zijn we eindelijk begonnen met onze powerpointvoorstellingen. Buse en Lauren beten de spits af en vertelden ons over het Oude Egypte. Tijdens hun boeiende presentatie hebben ze gedanst, een filmpje getoond en kaartjes geknutseld met belangrijke weetjes. Wat een variatie! Nu kunnen we weer heel wat nieuwe info over hiĆ«rogliefen, de Nijl, farao's, goden, piramides,... in onze rugzak steken;) Goed gedaan creatieve meisjes!





De meisjes gaven de fakkel door aan Matteo en Sam. Zij hebben een heuse presentatie gemaakt over de middeleeuwen. De situering op de tijdsband, de kledij, de woning, de Guldensporenslag, de Vikingen,... waren hun aanbod. Wat zijn jullie aangenaam om naar te luisteren!



Morgen zijn de andere groepjes aan de beurt. Alle ouders zijn steeds welkom;)

Succes derde graad! Jullie doen dat alvast heel goed!

woensdag 27 maart 2013

natuurronde

Lauren en Sam waren aan de beurt voor de natuurronde. Sam bracht berkensap mee dat hij van zijn buurman gekregen had. Berkensap is afkomstig van een berkenboom. Het sap is een lichtzoete, waterige vloeistof. Als je het sap filtert, is het zelfs drinkbaar!
Tevens had Sam ons een vuursteen uit Ijsland getoond. Een ander woord voor vuursteen is silex. Daar kan je vuur mee maken. Of pijlpunten en bijlen,... zoals ze dat in de prehistorie gebruikten.


Lauren vertelde over de brem die ze had meegebracht. De brem is een groen plantje dat op een droge grond ( op een helling,  of in de weide) groeit. De bloemetjes zien er goudgeel uit en bloeien in mei en juni.

maandag 25 maart 2013

Besmet bloed

Vandaag hebben we met Sofie , een begeleidster van 'Natuur en Wetenschap', geĆ«xperimenteerd rond bloed. Na een korte uitleg over het menselijk lichaam, de bloedsomloop, het hart, de bloeddruk, rode en witte bloedcellen, bloedplaatjes en nog veel meer werden we omgetoverd tot echte wetenschappers. In ons klaslabo hadden we een bloeddrukmeter, een microscoop en preparaten ter beschikking. Met een microscoop kan je dingen bestuderen die te klein zijn om met het blote oog te zien. Om iets te bekijken onder een microscoop, moet je het eerst 'klaarmaken'. Als het klaargemaakt is zodat je het onder de microscoop kan bestuderen, noemt men het preparaat. Wij hebben in groepjes preparaten gemaakt van een ajuinschil en gist. Vervolgens hebben we onder de microscoop er naar gekeken. Ongelooflijk wat je allemaal met het blote oog niet kan zien. Zo bekeken we ook besmet bloed onder de microscoop, mochten we onze hartslag en bloeddruk meten, vraagjes over bloed oplossen en preparaten maken.

Het was een leerrijke activiteit. Bedankt Sofie!